Loader

Čišćenje tepiha se provodi pomoću tri metode:

  • METODA ŠAMPONIRANJA I EKSTRAKCIJE
  • METODA KEMIJSKOG ČIŠĆENJA
  • METODA ŠAMPONIRANJA, ISPIRANJA I CIJEĐENJA TEPIHA

Metoda šamponiranja i ekstrakcije-šamponiranje je specijalan postupak čišćenja pomoću stroja za šamponiranje. Tepisi su najčešće zaprljani pigmentnim prljavštinama i masnoćama pa se najprije pregledavaju i predobrađuju kemijskim sredstvima za uklanjanje mrlja. Nakon toga slijedi šamponiranje, tijekom kojeg se sredstvo za šamponiranje lagano dokapava u rotirajuću četku koja u obliku pjene dospijeva na tepih. Rotirajuće četke omogućavaju prodor pjene do osnovne tkanine tepiha. Nakon šamponiranja se provodi postupak ispiranja i ekstrakcije, kojim se voda pod pritiskom ubrizgava u mikroprostore tepiha, a pjena i prljavština se uklanjaju usisavanjem.

Metoda kemijskog čišćenja-kemijsko čišćenje se provodi na tepisima bez tvrde podloge izrađenim od vune, svile i kože koji ne podnose proces pranja.

Metoda šamponiranja, ispiranja i cijeđenja-predobrađen, našamponiran i zarolan tepih umeće se u stroj za ispiranje i centrifugiranje tepiha. Stroj je spojen na dovod vode, te istovremeno ispire i centrifugira cijeli tepih. Nakon 3-5 minuta (vrijeme se odabire ovisno o stupnju zaprljanja tepiha) iz stroja se vadi gotovo suh tepih.
rl 1400 t wheeled rug wringing centrifuge machine spin dryer machine

Centrifuga za tepihe

Tepisi čišćeni ovom metodom su dubinski isprani sa lica i naličja. Visok flor na čupavim tepisima u potpunosti je podignut. Na tepisima nema tragova lomova od centrifuge.

Share this Project