Kako izgleda proces dezinfekcije ozonom?

Što je dezinfekcija ozonom?

Ozon je prirodan, jako oksidirajući plin čija se molekula sastoji od tri atoma kisika. Upravo zbog svoje strukture molekula ozona je vrlo reaktivna te snažno oksidira i djeluje na različite vrste bakterija, virusa, plijesni, gljivica i insekata koje možemo pronaći na površini nekog predmeta. Također, svojom oksidirajućim svojstvom ozon uklanja većinu neugodnih mirisa poput dima cigarete, mirisa paleži, plijesni i sl.

Djeluje li ozon na COVID-19?

Ozon je plin koji ubija jednoćelijske i višećelijske organizme tj. bakterije, viruse (uključujući COVID-19) ili gljivice. Do danas nije znanstveno potvrđeno da su neki mikroorganizmi postali imuni na dezinfekcijsko djelovanje ozona.

Kako se u Lemiji vrši proces dezinfekcije ozonom?

I-GENIUS je kabinet pomoću kojeg je moguće dezinficirati i sterilizirati sve tekstilne odjevne i uporabne predmete.

Dezinfekcija i sterilizacija ozonom postiže se pomoću specijalnog generatora ozona koji je smješten u gornjem dijelu unutrašnjosti kabineta.

Proces dezinfekcije sastoji se od tri faze:

1. U prvoj fazi, generator proizvodi ozon koji omogućuje dezinfekciju i deodorizaciju predmeta koji su stavljeni u kabinet.

2. U drugoj fazi, zrak koji se nalazi unutar I-GENIUS kabineta bogat je ozonom i počinje djelovati na predmete koji se žele dezinficirali.

3. U trećoj fazi, ozon cirkulira kroz aktivni razarač ugljika kako bi se raspao i ne bi naštetio tehničaru prilikom otvaranja vrata I-GENIUS kabineta po završetku ciklusa.

Koliko traje proces dezinfekcije ozonom?

Proces dezinfekcije u I-Genius kabinetu traje 20 minuta.

Što se može dezinficirati unutar kabineta?

Odjeća: jakne, hlače, veste, ogrtači, kombinezoni, odijela za bicikliste, sportske kacige, cipele, čizme i sl.

Tekstilni proizvodi: ručnici, deke, jastuci, zavjese, prekrivači i sl.

Uporabni tekstilni predmeti: kacige, dječja kolica, nosiljke, igračke, torbe, kacige i sl.

Koja je uspješnost dezinfekcije ozonom?

Vrsta mikroorganizmaUspješnost dezinfekcije
Gljivice100%
Plijesan99,9%
Escherichia coli90%
Staphylococcus aureus99,9%
Bakterije (Bacillus subtilis)99,99%
Grinje100%

Da li kabinet za ozon čisti predmet koji se nalazi unutra?

Ne, proces dezinfekcije ne čisti predmet nego uništava gljivice, plijesan, bakterije, viruse, grinje ili neugodne mirise. Predmeti koji se stavljaju na proces dezinfekcije se mogu i ne moraju prethodno očistiti pranjem ili kemijskim čišćenjem.

Npr. stranka Vam može donijeti na proces dezinfekcije ozonom čistu jaknu koja ima neugodan miris po dimu cigareta. Nakon procesa dezinfekcije miris će biti uklonjen.

PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.