Kako održavati predmete od svile

Ah ta svila….. Prekrasni predmeti od svile, a teški za održavanje. Poznato?

Često u praksi čistimo predmete od svile, prekrasne haljine, fine bluze, kombinacija svile i drugih prirodnih materijala.  Ne usudite se čistiti sami, mrlje su od vina, voća, slastica.

Moramo priznati da su nam predmeti od svile pravi izazov. Zašto je to tako?

Krenimo od početka, što je zapravo svila?

Prirodni materijal koji nastaje od kukuljice dudovog svilca. Da, taj mali kukac proizvodi najfiniju tkaninu na svijetu. Da bi stvorile vlakna gusjenice imaju posebnu prehranu kojoj je osnova lišće bijelog duda.

Prije odmotavanja vlakana kukuljice, njenu prirodnu smolu moramo omekšati vrućom vodom, što dozvoljava lako odvajanje vlakana, bez prekidanja.

Svila je prvobitno proizvedena u Kini i prema legendi – korištena je za proizvodnju materijala za vrijeme cara Huang-ti, čija je žena zaslužna za razvoj prve tehnike za izradu i korištenje vlakana koje proizvodi dudov svilac.

Svila je fina, lagana, stvara termičku zaštitu i udobnost. Nošenje 100 % svilenih artikala nepogrešiv je simbol luksuza i različitosti.

Svila mora biti zaštićena od čestog trenja modnih dodataka kao što su narukvice, ogrlice, torbe, a mrlje od znoja, vodena zaprljanja ( sladoled, voće, vino …) teško odlaze u kemijskom čišćenju kako je preporučeno po deklaraciji. Često ih moramo hladno vodeno tretirati na rizik gubljenja mekoće tkanine.

Drage klijentice, teško je održavati tako finu i specifičnu tkaninu.

Cijene čišćenja finih bluza :    50, 00 kn

Cijena čišćenja haljina :        200 – 300 kn

Cijena čišćenja vjenčanica : 350 – 500 kn

PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.