deka

Lemia savjetuje: održavanje deka

Pranje i održavanje deka

Vrijeme je za pranje i čišćenje deka i pokrivača!

Ljetni period godine donosi tople i sparne noći, stoga vam za pokrivanje više nisu potrebne tople deke.

Savjetujemo vam da prije pospremanja i skladištenja deka svakako trebate odraditi njihovo pranje i održavanje. Način tretiranja deka ovisi o materijalu od kojeg je deka izrađena. Njega i održavanje deka iznimno su bitni za njihovu dugovječnost.

Za pranje deka ne preporučamo korištenje izbjeljivača ili pojačivača pranja zbog delikatne strukture materijala od koje su deke izrađene. Kako se struktura materijala ne bi uništila, dovoljno je deku tretirati specijaliziranim deterdžentom, oplemeniti omekšivačem i prati na temperaturi koja je naznačena na privjesnici deke. Nakon pranja, deku je najbolje ostaviti da se suši na otvorenom ili u sušilici rublja na temperaturi koja je naznačena na privjesnici. Deke od flis materijala, koje su lake za održavanje, možete ubaciti u perilicu rublja i oprati na temperaturi koja je naznačena na etiketi deke. Bitno je i pažljivo doziranje sredstva za pranje jer se ostatak sredstva može zadržati u nitima materijala.

Mokro čišćenje deka zahtijeva korištenje specijalnih deterdženata kako bi sačuvali mekoću i podatnost. Jedan od njih je Tintolav tekući deterdžent za osjetljivo i vunu. Preporučeni deteržent namijenjen je pranju osjetljivih tkanina i vune. Formulacija ne sadrži kemijska ni optička bjelila kako bi se očuvala boja na osjetljivim tkaninama. Osjetljive tkanine poput vune, zahtjevaju posebnu njegu kako bi se izbjeglo oštećenje vlakna.

Kako bi vaše deke i prekrivači ostali mirisni, preporučamo korištenje omekšivača sa mirisom divlje orhideje u zadnjem ispiranju ciklusa pranja. Tintolav koncentrirani omekšivač sa zaštitnim učinkom odjeće i mirisom divlje orhideje oplemenit će i njegovati rublje i olakšati proces glačanja rublja.

Doziranje: 10 ml/kg suhe robe

U samom pranju bitno je osigurati veliku količinu vode u bubnju jer samo na taj način možemo biti sigurni da će se sva prljavština temeljito oprati. Potrebno je kratko vrijeme pranja te izbjegavanje intezivnog mehaničkog djelovanja. Ako vaša kućna perilica nema dovoljno veliki volumen bubnja, slobodno nam prepustite brigu o vašoj omiljenoj deki.

Za čišćenje deka od vune koja je u potpunosti prirodni materijal te samim time vrlo osjetljiva, preporučamo da ih prepustite stručnjacima u Lemiji. Vunene deke na većim temperaturama mogu izgubiti mekoću i elastičnost, ispire se lanolin, a niti postaju krte i dolazi do lomljenja i pojačanog otpadanja.


PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.