Mini edukacija: Fikcija i stvarnost kada dođete u kemijsku čistionicu

Prilikom zaprimanja Vaših cijenjenih odjevnih predmeta, u kemijskim čistionicama, često se susrećemo sa ogromnim neznanjem te neskladom želja i realnih mogućnosti čišćenja.

Stručan tim kemijskih čistionica je treniran i naučen kako postupati s mrljama, posjedujemo kemikalije i strojeve koji mogu mnogo više nego što zamislite, ali svaki posao ima svoja ograničenja i otežavajuće okolnosti. 

Osjećamo potrebu za mini edukacijom naših korisnika te donosimo par činjenica o vrstama zaprljanja:

  •  Mrlje i zaprljanja koje su ostavljene na tekstilu bez pokušaja da se uklone, s vremenom oksidiraju, fiksiraju se i ostaju na tekstilu zauvijek
  • Nemojte glačati prljave odjevne predmete, glačanjem ćete samo fiksirati zaprljanje, to nikako nije dobro
  • Nikada ne spremajte u ormar ili za sljedeću sezonu odjevni predmet sa zaprljanjem. Mrlje sadrže šećer koji čak i u jako malim količinama mogu biti zanimljiva poslastica za moljce i ostale insekte. Isto tako, ako spremite odjeću koja po sebi ima mrlje, s vremenom može doći do oštećenja materijala u vidu oksidacije ili gubitka boje
  • Kemijsko čišćenje će dobro ukloniti masnoću, ali znoj iz odjevnih predmeta reagira bolje na vodeno pranje. Kombinacija ovih dviju vrsta zaprljanja može uzrokovati oštećenje materijala pa čak i neugodne mirise ukoliko se odjevni predmet ne tretira na vrijeme

Fikcija:  Sve vrste zaprljanja mogu se ukloniti

Stvarnost:  Ne, ne mogu

Bez obzira radi li se o novom odjevnom predmetu, dragocjenom ili iznošenom, nitko ne voli kada se nešto prolije po materijalu. Razumijemo i uložit ćemo sve napore da uklonimo problem.

Ponekad pokušavamo i više puta tretirati mrlje, trošimo vrijeme, resurse i kemikalije, pa mrlje ipak ne odlaze.  Posebnu pažnju ulažemo kako ne bi oštetili tkaninu. Vlasnik predmeta često mora i riskirati. Usluga se na kraju, bez obzira na rezultat, mora platiti. Ne dajte da vas to obeshrabri da nam iznova poklonite povjerenje.

Uspješan rezultat čišćenja uvelike ovisi o porijeklu mrlje, vrsti tkanine, postojanosti obojenja materijala te o starosti zaprljanja. Neki materijali i boje jednostavno ne mogu izdržati proces uklanjanja zaprljanja, dok zaprljanja poput tinte ili boje gotovo nemoguće ukloniti.  Stručni smo – ali nismo svemogući !

Fikcija:  Simboli o načinu održavanja na ušivnim deklaracijama su uvijek ispravni

Stvarnost:  Nisu! Većina proizvođača ne testira odjevne predmete prije stavljanja deklaracije na proizvod

Dešifriranje simbola na ušivnim deklaracijama ponekada se može činiti kao umjetnost, zahtijeva znanje, iskustvo i praksu.

Zakon nigdje ne obavezuje proizvođača da testira odjevne predmete prije stavljanja deklaracije na proizvod, deklaracija se zapravo temelji na  „razumnim osnovama“.

Također, nije potrebno uskladiti deklaraciju na način da se postigne najbolji način održavanja nego onaj način koji funkcionira. Ponekada je deklaracija u redu, ponekada nije.

Ukoliko primijetimo nepravilnosti,  uvijek upozoravamo stranku na moguće probleme.

Fikcija: Vi ste krivi! Odjevni predmet je izgledao sasvim uredu kada je predan na čišćenje

Stvarnost: Naš cilj je rad bez grešaka, mi smo profesionalci. Greške priznajemo, ali kako priznati nešto što se nije dogodilo našom krivnjom? Stranke često ne razmišljaju o odgovornosti proizvođača, vanjskim utjecajima te starosti predmeta:

Kriva deklaracija– općenito, najbolji način kako očistiti predmet je oprezno se držati simbola njege na ušivnoj privjesnici. Odgovornost za ono što piše na privjesnici, pripada proizvođaču.

Utjecaj vlasnika odjevnog predmeta- ponekad vremenom dolazi do trošenja materijala što postane izraženije tek nakon čišćenja. Prilikom čišćenja materijal se pojačano mehanički giba pri čemu može doći do potpunog raspadanja vlakna. Ostali utjecaji su: znoj, alkohol, izbjeljivači, različiti kiseli ili alkalni proizvodi i sol.

Vanjski utjecaji-  dim, nečistoće, prašina te izravni utjecaj sunčeve svjetlosti ili umjetnog svjetla direktno djeluju na materijal čime dolazi do gubitka obojenja ili degradacije tkanine.

Fikcija:  Tkanina se ne može skupiti

Stvarnost:  Može, ako materijal nije prije šivanja adekvatno obrađen

Kada se pojavi, skupljanje postane veoma vidljivo. Najčešće, prihvatljivi postotak skupljanja je 2-3%. Ponekada, rezultati premašuju spomenutu vrijednost, te se najveće skupljanje može očitovati  u ramenima, rukavima i oko vrata. Za ovaj problem kriv je proizvođač, a ne kemijska čistionica.

 Fikcija: Kemijsko čišćenje šteti okolišu.

Stvarnost: Suvremena tehnologija kemijskog čišćenja posebno je usmjerena na ljudsko zdravlje i okoliš

PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.