Voskana impregnacija – voskani pamuk

Volite ići u lov? Poljoprivrednik ste? Ili ste strastveni vozač motora?  Sigurni smo da imate tzv. voskanu jaknu koja vaš štiti od vlage i vjetra. Popularne Barbour jakne, naša su specijalnost u čišćenju, a mislimo da ih radimo jedini u Hrvatskoj zbog specifičnosti čišćenja i nanošenja voska.

Od kuda potiče takva odjeća?

Najveća primjena voska  je krenula od sredine 19. stoljeća do sredine pedesetih godina, a pokrenuta je zbog jedriličara u Engleskoj i Škotskoj, a naišao je na širu primjenu kao impregnacija tkanine za vodonepropusnost. Danas se zamjenjuje novijim modernim sintetskim materijalima ali se i dalje primjenjuje kao impregnacija na odjeći za lovce, odjeći za igrače pola, ribarskoj i planinarskoj odjeći.

Od 1795 godine proizvođač jedrenjaka Francis Webster usavršio je umjetnost dodavanja ulja na jedra primjenom lanenog ulja, čime su jedra postala još nepropusnija na vodu.  Ovu metodu je počela primjenjivati Kraljevska ratna mornarica i kliperi (brzi jedrenjaci). Kako su se počeli izrađivati sve brži brodovi postavljali su se i sve veći zahtjevi za izradu bržih i lakših jedra čime se proces voskanja počeo i primjenjivati i na ostalim materijalima koji su lakši od pamuka da bi se dobilo na brzini broda.

Jedan od prvih proizvođača voskanog pamuka u odjevnoj industriji bio je J. Barbour & Sons koji je započeo sa proizvodnjom voskanih jakni za lovce i poljoprivrednike, a razvitkom motociklizma oko 1930-e godine započeo je i proizvodnju motociklističkih odijela.

Voskani pamuk je najčešće crne, tamne ili maslinasto zelene boje. Obojenje je kontrolirano količinom bakra koji je zaostao iz tretiranja tkanine bakrenim amonijakom, a zbog estetike kao ovratnik počela se stavljati tamnosmeđa tkanina.

Postižemo odlične rezultate i jakne izgledaju kao nove. Cijena usluge je 270 kn.

PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.