Pranje i održavanje restoranskog rublja
Restoransko rublje zbog svoje specifičnosti i široke lepeze zaprljanja, zahtjeva adekvatan i zahtjevan proces pranja. Današnji visoki kriteriji u čistoći i bjelini zahtijevaju izrazitu profesionalnost usluge pranja restoranskog i ostalog rublja.
Zahtjevan problem
Lemia koristi posebno razvijene recepture pranja, kao i sredstva za uklanjanje svih vrsta tvrdokornih zaprljanja. Pranje i održavanje restoranskog rublja je samo jedno od mnogobrojnih područja u kojemu je kvaliteta mnogo važnija od cijene te može biti prava mogućnost za praonicu rublja da se iskaže u odnosu na konkurenciju.
Zaprljanja koja se nalaze na restoranskom rublju su najčešće proteini, škrobovi, obojeni sastojci iz voća, povrća i pića, te visoki udio jestivih masti i ulja.
Ne zaboravite!
Većina navedenih zaprljanja topivo je u vodi ili se može omekšati u hladnoj vodi što olakšava daljnji proces uklanjanja zaprljanja. Ako se proces pranja započne s toplom vodom na 40°C, može se dogoditi da se dio zaprljanja “fiksira” što se osobito odnosi na proteina te ih je nakon toga vrlo teško ukloniti.
1. KORAK
Početak procesa pranja restoranskog rublja trebao bi započeti ispiranjem u hladnoj vodi u trajanju od 4-5 minuta čime je moguće ukloniti dobar dio zaprljanja. Kako bi rezultat bio još boji, preporučuje se dodatak enzimatskog sredstva u kupelj koji će pospješiti razgradnju proteina i škroba.
2. KORAK
Nakon početnog “napada” slijedi uklanjanje tvrdokornijih zaprljanja uz početnu temperaturu od 60°C uz dodatak deterdženta od 7-8 minuta.
Doziranje
Doziranje deterdženta uvijek je goruća tema vezana uz pranje restoranskog rublja. Proizvođač može preporučiti raspon doziranja ovisno o stupnju zaprljanja rublja, no imajte na umu da bi, ako odaberete najniže preporučeno doziranje deterdženta, mogli imati veći trošak od onog iznosa koji ste planirali uštedjeti. Vrlo veliku ulogu u deterdžentu imaju tenzidi.
Tenzidi
Tenzidi su sredstva koja olakšavaju odvajanje čestica prljavštine s tekstilija te istovremeno pomažu da ne dolazi do ponovnog taloženja odvojenih čestica prljavštine na vlakno. Ako ne postoji dovoljna količina tenzida zbog premalog doziranja deterdženta, može se desiti da rublje posivi jer se prljavština ponovno vratila na tkaninu. Kada se ovo desi, morat ćete uložiti puno više kako bi rublju vratili bjelinu.
3. KORAK
Zadnjim dijelom procesa pranja dolazi do napada na masnoću i jestiva ulja, te obojene pigmente. Temperatura pranja podiže se na 75-80°C uz visok stupanj alkalnog dodatka od 7-10 minuta.
4. KORAK
Na kraju cijelog procesa pranja, nakon minimalno 2 ispiranja ne zaboravite da mala količina štirke u zadnjoj vodi za ispiranje može poboljšati opip i izgled restoranskog rublja. Štirka stvara zaštitni sloj na tkanini, što sprječava da zaprljanja ponovnom upotrebom uđu dubinski u tkaninu.
5. KORAK
Pakiranje i isporuka robe.
U nastavku predstavljamo dio proizvoda koji će vam omogućiti visoko kvalitetnu uslugu pranja restoranskog tekstila te isporuku istih.
PREDOBRADA
PRANJE
učinkovit pri temperaturama od 30-90°c, vrlo dobar učinak bijeljenja postiže već pri 40°c; pakiranje:10 kg i 20 kg
jednako dobre efekte pranja daje na 30, 60 i 95 ºC pa je prikladan za pranje svih vrsta tekstila u svim
tipovima strojeva za pranje rublja; besprijekorno bijeli i njeguje rublje; pakiranje:10 kg
POJAČIVAČI I IZBJELJIVAČI
ZAVRŠNA OBRADA I PAKIRANJE
olakšava glačanje; sadrži optičke izbjeljivače koji revitaliziraju boju i bijelom rublju vraćaju izvorni sjaj; vraća čvrstoću i krutost obrađenom tekstilu, izgled svježine, stabilnost oblika; pakiranje:1 l
Za više informacija o svim proizvodima tvrtke Lemia d.o.o. kontaktirajte nas putem mail-a lemia@lemia.hr, na telefon +385 1 6530711, +385 1 6530719, posjetite našu web stranicu www.lemia.hr ili nas