LEMIA savjetuje :) Specifičnosti restoranskog rublja

Pranje i održavanje restoranskog rublja

Restoransko rublje zbog svoje specifičnosti i široke lepeze zaprljanja, zahtjeva adekvatan i zahtjevan proces pranja. Današnji visoki kriteriji u čistoći i bjelini zahtijevaju izrazitu profesionalnost usluge pranja restoranskog i ostalog rublja.

Zahtjevan problem

Lemia koristi posebno razvijene recepture pranja, kao i sredstva za uklanjanje svih vrsta tvrdokornih zaprljanja. Pranje i održavanje restoranskog rublja je samo jedno od mnogobrojnih područja u kojemu je kvaliteta mnogo važnija od cijene te može biti prava mogućnost za praonicu rublja da se iskaže u odnosu na konkurenciju.
Zaprljanja koja se nalaze na restoranskom rublju su najčešće proteini, škrobovi, obojeni sastojci iz voća, povrća i pića, te visoki udio jestivih masti i ulja.

KOD RESTORANSKOG RUBLJA NE POSTOJI UNIVERZALNO SREDSTVO ZA UKLANJANJE MRLJA
Ne zaboravite!

Većina navedenih zaprljanja topivo je u vodi ili se može omekšati u hladnoj vodi što olakšava daljnji proces uklanjanja zaprljanja. Ako se proces pranja započne s toplom vodom na 40°C, može se dogoditi da se dio zaprljanja “fiksira” što se osobito odnosi na proteina te ih je nakon toga vrlo teško ukloniti.

1. KORAK

Početak procesa pranja restoranskog rublja trebao bi započeti ispiranjem u hladnoj vodi u trajanju od 4-5 minuta čime je moguće ukloniti dobar dio zaprljanja. Kako bi rezultat bio još boji, preporučuje se dodatak enzimatskog sredstva u kupelj koji će pospješiti razgradnju proteina i škroba.

2. KORAK

Nakon početnog “napada” slijedi uklanjanje tvrdokornijih zaprljanja uz početnu temperaturu od 60°C uz dodatak deterdženta od 7-8 minuta.

RESTORANSKO RUBLJE JE IZNIMNO ZAHTJEVNO ZBOG VIŠESTRUKIH VRSTA ZAPRLJANJA
Doziranje

Doziranje deterdženta uvijek je goruća tema vezana uz pranje restoranskog rublja. Proizvođač može preporučiti raspon doziranja ovisno o stupnju zaprljanja rublja, no imajte na umu da bi, ako odaberete najniže preporučeno doziranje deterdženta, mogli imati veći trošak od onog iznosa koji ste planirali uštedjeti. Vrlo veliku ulogu u deterdžentu imaju tenzidi.

Tenzidi

Tenzidi su sredstva koja olakšavaju odvajanje čestica prljavštine s tekstilija te istovremeno pomažu da ne dolazi do ponovnog taloženja odvojenih čestica prljavštine na vlakno. Ako ne postoji dovoljna količina tenzida zbog premalog doziranja deterdženta, može se desiti da rublje posivi jer se prljavština ponovno vratila na tkaninu. Kada se ovo desi, morat ćete uložiti puno više kako bi rublju vratili bjelinu.

3. KORAK

Zadnjim dijelom procesa pranja dolazi do napada na masnoću i jestiva ulja, te obojene pigmente. Temperatura pranja podiže se na 75-80°C uz visok stupanj alkalnog dodatka od 7-10 minuta.

4. KORAK

Na kraju cijelog procesa pranja, nakon minimalno 2 ispiranja ne zaboravite da mala količina štirke u zadnjoj vodi za ispiranje može poboljšati opip i izgled restoranskog rublja. Štirka stvara zaštitni sloj na tkanini, što sprječava da zaprljanja ponovnom upotrebom uđu dubinski u tkaninu.

5. KORAK

Pakiranje i isporuka robe.

U nastavku predstavljamo dio proizvoda koji će vam omogućiti visoko kvalitetnu uslugu pranja restoranskog tekstila te isporuku istih.

RAZLIČITA HRANA IZISKUJE RAZLIČITI PRISTUP I SREDSTVO ZA UKLANJANJE MRLJA

PREDOBRADA

prezym
PREZYM – sredstvo za predobradu s trostrukim djelovanjem; idealan za uklanjanje proteinskih zaprljanja, masnoće, travu, krv, hranu; pakiranje:750 ml
OXON – aktivna pjena za uklanjanje mrlja na bazi kisika; idealno rješenje za uklanjanje mrlja od rajčice, plijesni, trave, masnoće, vina; pakiranje:750 ml
OLDOZYM AP – idealno sredstvo namijenjeno za razgradnju proteina i škroba na rublju; Upotrebljiv je u pH području od 6-11 te posjeduje izvrsnu temperaturnu stabilnost

PRANJE

OZERNA SMART – univerzalni profesionalni praškasti deterdžent namijenjen pranju svih vrsta rublja; ne sadrži fosfate; ugodnog mirisa;
učinkovit pri temperaturama od 30-90°c, vrlo dobar učinak bijeljenja postiže već pri 40°c; pakiranje:10 kg i 20 kg
PERFECT ENZIMA – univerzalni profesionalni praškasti deterdžent s pojačanim enzimatskim komponentama; za bijelo i obojeno rublje; pakiranje: 10 kg i 20 kg
FAKS PROFESSIONAL – profesionalni praškasti deterdžent;
jednako dobre efekte pranja daje na 30, 60 i 95 ºC pa je prikladan za pranje svih vrsta tekstila u svim
tipovima strojeva za pranje rublja; besprijekorno bijeli i njeguje rublje; pakiranje:10 kg

POJAČIVAČI I IZBJELJIVAČI

LIZERNA ALKA -visoko alkalni pojačivač pranja; efikasan pri uklanjanju većine masnih zaprljanja; djeluje na način da povisuje pH kupelji za pranje čime ubrzava proces saponifikacije masnoće; dodaje se uz deterdžent; pakiranje:28 kg ili 7 kg
LIZERNA INTENZIV – tekuće sredstvo koje se primjenjuje kao emulgator, sredstvo za kvašenje i pojačivač pranja; uspješno uklanja zaprljanja već pri temperaturi od 30°C, a izuzetno je učinkovit pri pranju rublja iz staračkih domova, prehrambene industrije i radne odjeće; pakiranje:10 kg
OXON – izbjeljuje i aktivno djeluje već pri nižim temperaturama pranja za bijelo i obojeno rublje; u kombinaciji s uobičajenim deterdžentom pospješuje moć uklanjanja zaprljanja; može se koristiti i direktno na mrljama kao sredstvo za predobradu; pakiranje:1 l i 10 kg

ZAVRŠNA OBRADA I PAKIRANJE

RENOVA – koncentrirana tekuća sintetska štirka;
olakšava glačanje; sadrži optičke izbjeljivače koji revitaliziraju boju i bijelom rublju vraćaju izvorni sjaj; vraća čvrstoću i krutost obrađenom tekstilu, izgled svježine, stabilnost oblika; pakiranje:1 l

LIZERNA WS – stabilizirana, tekuća, prirodna štirka; zbog izuzetno fine disperzije, vrlo brzo se otapa u kupelji i prelazi na vlakno u veoma kratkom vremenu; pakiranje: pakiranje:10 kg
NAJLON U BALI – pakiranje i zaštita robe spremne za isporuku klijentu; pakiranje:cca 16kg

Za više informacija o svim proizvodima tvrtke Lemia d.o.o. kontaktirajte nas putem mail-a lemia@lemia.hr, na telefon +385 1 6530711, +385 1 6530719, posjetite našu web stranicu www.lemia.hr ili nas

PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.