Sav taj kašmir – kako ga održavati?

Mala oznaka na odjeći prilikom kupovine koja odražava luksuz. Cijena nas nije pokolebala jer želimo biti zagrljeni i zagrijani u tom prekrasnom materijalu. Najčešće kupujemo džempere i pašmine, ali je moguće naći i rukavice, kape, pa čak i tepihe od kašmira.

Uz kašmir veže se vrlo zanimljiva priča. Njegova vuna se zapravo dobiva na visokim nadmorskim visinama, na himalajskim planinama. Dobiva se od kašmirskih koza, češljanjem područja prepona – tu se nalaze najfinija vlakna. Međutim, ovih vlakana visoke kvalitete nije mnogo – stoga se može od kašmirskih koza godišnje dobiti samo 50-150 grama.

Kašmirske koze morali su se prilagoditi prirodnim uvjetima na područjima, gdje je temperatura sklona pasti i na 40 stupnjeva ispod nule. Zahvaljujući njihovoj posebnoj vuni, ove niske temperature nisu problem. Zato i volimo kašmir, jer je čak 6 puta topliji nego materijal od obične ovčje vune, a tek mekoća.

Odjeća od kašmira se u  tvornicama u Nepali izrađuje samo ručno.

Iznimka je Kina, koja nastoji proizvodnju automatizirati, koristi strojeve i umjetno uzgaja kašmirske koze u ogromnim količinama.

Dakle, proizvod iz Kine, unatoč tome da ima isti sastav, nije iste kvalitete kao proizvod iz Nepala.

Sposobnost ručne izrade džempera od kašmira u Nepalu prenosi se s generacije na generaciju. Svaki proizvod je izrađen ručno i izvorni je.

Kemijske čistionice imaju veliki izazov u svom poslovanju a to su lažni materijali, kopije brandova te neispravne deklaracije o sastavu i održavanju. Sigurni ste da ste kupili original ?

Slično je i sa kašmirom, pravi i lažni kašmir imaju samo jednu zajedničku stvar –proizvode se u Aziji. Međutim, sve dok negdje na primjer u Nepalu izrađuju ručno tkanu odjeću od kvalitetnog kašmira, u susjednoj Indiji se u veliko proizvodi od sintetičkih materijala. Zatim se na proizvod stavi etiketa „100% kašmir“ i roba se nudi u Europi po visokim cijenama.

Kvaliteta originalnog proizvoda i lažnog ne može se naravno usporediti.

Kako održavati kašmir ?

  • Kemijsko ćišćenje u profesionalnim kemijskim čistionicama
  • Može se prati vrlo pažljivo u hladnoj vodi, s vrlo malo (odgovarajućeg) deterdženta
  • Ne koristiti centirifugu
  • Sušiti na ravnoj podlozi
  • Nikada ne sušiti u stroju za sušenje veša
  • Prilikom glačanja koristiti delikatnu podlogu
  • Kako bi izbjegli sjajne tragove, glačati s unutarnje strane predmeta

Što je piling?

Piling predstavlja male kuglice vlakana koje se pojavljuju na površini materijala prilikom nošenja. Ne postoji efikasan način zaštite od pilinga s obzirom da je uzrok trenje prilikom nošenja.Pojava ovih kuglica ovisi o otpornosti materijala, a moguće ih je otkloniti aparatom za uklanjanje vlakana.

Dostupan je u Lemia poslovnici po cijeni od 137 kn + pdv

PITANJA I PORUKE

Popunjavanjem ovog obrasca pošaljite nam svoje pitanje ili poruku. Prije slanja pitanja ili poruke predlažemo pogledajte Česta pitanja.